Deel dit bericht
Deel dit bericht

Mag je zomaar een camera ophangen?

Mag je zomaar een camera ophangen om in de gaten te houden of er ongewenste personen op jouw terrein komen? Mag je die camerabeelden maandenlang bewaren? Mag iedereen meekijken met jouw beelden? En mag je het filmpje van die winkeldief op Facebook zetten? Nou, nee dus! Dat mag allemaal niet.

Maar waarom zie je dan overal die camera’s hangen? En hoe moet een ondernemer dan weten of er wordt ingebroken. Dat is simpel, als je aan een aantal voorwaarden voldoet en met alle regels rekening houdt, mag die camera wel gemonteerd worden.

Wat zijn dan de regels?

Als ondernemer moet je aan een aantal voorwaarden voldoen als je een beveiligingscamera op wilt hangen. Cameratoezicht mag alleen als het noodzakelijk is en je je doel niet op een andere manier kunt bereiken. Als je dus geen andere mogelijkheid hebt, die minder ingrijpend is voor de privacy. En zelfs dan staat cameratoezicht niet op zichzelf, het moet onderdeel zijn van een totaalpakket. Daarnaast moet je als ondernemer een gerechtvaardigd belang hebben, bijvoorbeeld diefstal tegen gaan of je werknemers beschermen. Daarbij moet je het belang van je klanten en personeel afwegen tegen je eigen belang. Het is strafbaar als je aan alle eisen voldoet, maar vergeet aan te geven dat je gebruik maakt van cameratoezicht. En last but not least, je mag de beelden niet langer dan 28 dagen bewaren. Behalve als er een incident is gefilmd, die beelden bewaar je totdat de zaak is afgehandeld. De beelden met strafbare feiten mogen worden overhandigd aan de politie. Dat is dan wel een inbreuk op de privacy van de verdachte, maar dat is gerechtvaardigd omdat er bijvoorbeeld een vermoeden van diefstal is.

Ken je deze dief?

We kennen allemaal de filmpjes van een vermeende winkeldief die door de gedupeerde ondernemer op facebook wordt gedeeld. ‘Ken je deze dief, laat het mij dan weten!’. Als je dat soort beelden openbaar maakt, dan overtreed je de wet en riskeert je een boete. Je mag geen beelden zonder toestemming van de Officier van Justitie publiceren. Dat heeft te maken met de beperkende voorwaarden in het strafrecht, het portretrecht en de Wet bescherming persoonsgegevens. Los daarvan vertellen beelden niet altijd het hele verhaal. Bewakingsbeelden laten niet alles zien, alleen daarom al is het wellicht geen goed idee om zelf beelden te plaatsen.

Dit vind je misschien ook interessant